Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές εν αναμονή των κεφαλαιακών περιορισμών στην Κύπρο. Η προειδοποίηση της Moody's και το de facto πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία μετά τις νέες δηλώσεις Μπερσάνι. Κάτω από το $1,28 το ευρώ

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που θα επιβληθούν στην Κύπρο, ενώ παράλληλα φαίνεται πως εντείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,38% στις 7771 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,81% στις 3680 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,66% στις 6.357 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,77% στις 7849 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,61% στις 5836 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,47% στις 15.268 μονάδες.

Το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό 5 μηνών, κάτω από τα 1,28 δολ. Συγκεκριμένα διαπραγματεύεται στα 1,2767 δολ. Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης, δυσμενέστερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Μάρτιο στο 90,0 από 91,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 90,4.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, η Moody’s δια στόματος του γενικού της διευθυντή, προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι «credit negative» για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των μελών της ευρωζώνης και υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κινδύνου μετάδοσης.

Η προσοχή στρέφεται εκ νέου και στην Ιταλία. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουίτζι Μπερσάνι φέρεται να δήλωσε πως δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. «Μόνο ένας τρελός» θα προσπαθούσε να κυβερνήσει τώρα μία χώρα που βρίσκεται στο «χάλι» της Ιταλίας φέρεται να δήλωσε ο Μπερσάνι.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, καθώς συνεχίζονται οι αντιφατικές δηλώσεις σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων ως προς το εάν η Κύπρος θα αποτελέσει μοντέλο και για επόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών στην ευρωζώνη. Η Banco Santander υποχωρεί κατά 3%, η BBVA κατά 2.6%, η BNP Paribas καταγράφει ελεύθερη πτώση 3.7%, η Credit Agricole 2.8% και η Societe Generale 2.7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v